top of page
Search
  • Sanna

Costa Dorada 21/4-29/4. Det tar sig lite här norröver!

21/4 – 23/4. Fiskehamnen L’Ametlla de Mar blev nog vår favorit på den här sträckan. En lite sömnig sommarstad, som förutom spanska sommargäster drar till sig en och annan fransman. Hamnen är en aktiv fiskehamn, men med ett par pontoner för fritidsbåtar och några få gästplatser. Här finns mycket att titta på, speciellt när fiskebåtarna kommer in med sina fångster. På nolltid lastar de av sina lådor i lonjan (fiskhallen) där de omedelbart auktioneras ut och sedan lika snabbt lastas in i väntande fiskbilar. Fascinerande! Vi funderar på hur det fungerar: Är det en speciell tid fiskarna ska passa för att få med sin fisk på auktionen? Uppköparna kan ju knappast stå beredda vilken tid på dygnet som helst för att kasta sig ner till hamnen så fort en båt kommer in? Det som talar för detta är att båtarna ofta tycks komma in samtidigt i en väldig fart sådär vid femtiden på eftermiddagen. Är fiskarnas arbetstid månne reglerad nuförtiden?

Själva staden har en klar atmosfär trots brist på insmickrande ”casco viejo” eller någon vacker plaza. Här stannar vi en dag, vi cyklar runt i staden, letar rätt på posten, handlar i saluhallen slöar i sittbrunnen och tittar på fiskare och på dykarskolan som har träning i hamnen.

Nästa dag, då vi skriver lördagen den 23 april, går vi de knappa 25 sjömilen till Tarragona. Det blev inte mycket till segling nu heller, den lilla vind som var hade vi rakt i näsan.

Här är en jämförelse med Valencia på sin plats. I denna marina blev vi direkt emottagna av en marinero som snabbt tar reda på vilken plats vi kan lägga oss vid. I Valencia fick vi verkligen tjata i VHF:en innan någon ens orkade svara. (Att försöka föra en konversation på spanska via VHF kan ju få även den som någorlunda behärskar det spanska tungomålet att bryta ihop.) I det väl synliga kontoret utrustas man sedan med en hel mapp med information om marinan och staden, komplett med kartor, sevärdheter och tips om evenemang. Detta kallar vi service! Allt detta för halva priset av vad de tar i Valencia. Det är verkligen skillnad mellan hamnarna här! Detta är en stad för den kulturintresserade. Här finns mängder av lämningar, speciellt efter romarna, men även andra historiska monument som den ganska imponerande katedralen med rötter i 1100-talet. Den gamla staden är väl värd ett besök och i Tarragona kan man absolut stanna längre än den eftermiddag och kväll vi gav staden.





3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page