top of page
Search
  • Writer's pictureGunnar

En australiensare berättar en fullständigt osannolik historia

På varvet kom vi i kontakt med en glad och pratsjuk australiensisk långseglare som stod där med sina två stora båtar, en Moody 39 (lillasyster till Eilean) och en skonarriggad, ohyggligt skamfilad Nauticat 44 motorseglare, en bjässe på dryga 20 ton med innerutrymmen som en mindre 4-rummare.

Denne australiensare hör till dem som varit på väg länge - i flera år - och hade en anmärkningsvärd historia att berätta.

Sommaren – 03 hade han i sin Moody 39 hunnit till Brittiska öarna och seglat runt där, men insett att övervintring i de farvattnen inte var någon god idé. Så i november (!) kastar han loss för att från södra Irland för att gå över Biscaya och komma till Spanien. Inte helt förvånande hamnar han i dåligt väder, riktigt dåligt väder. Utanför Bretagne blåser det 11 Beaufort från väster, vilket på svenska motsvarar mer än full storm och han tvingas länsa undan och hoppas att kunna söka skydd i någon fransk hamn.

Sjögången är våldsam, och på radion hör han ett Mayday från en annan segelbåt (en amerikabyggd Catalina som spruckit i skarven mellan skrov och däck), som tar in vatten och sjunkande måste överges. Nödanropet kommer från en position alldeles i hans närhet, och snart siktar han också en livflotte med folk ombord. Som tur är anländer en fransk sjöräddningshelikopter samtidigt till platsen, australiensaren har själv inte har någon möjlighet att komma i närheten av flotten och ta upp de nödställda i den hårda vinden och enorma sjögången.

Helikoptern hovrar ovanför flotten och förbereder ett lyft av de nödställda samtidigt som någon av besättningen videofilmar havet nedanför. Plötsligt kommer en serie våldsamma och brytande sjöar, dessa är så enormt höga att australiensarens Moody slås runt framlänges och hamnar helt upp-och-ner, med kölen i vädret! Allt medan fransmännen filmar! På filmen kan man se hur båten 17 sekunder senare vrider sig och kommer på rätt köl. Förutom att mast och rigg är borta är båten hel, och tar inte in något vatten. Helikoptern plockar upp personerna från livflotten, men australiensaren lyckas ta sig i skydd på egen hand. Australiensaren hör till den lilla exklusiva skaran som har en kopia av sin egen kullslagning på video!

Efter långa reparationer i Frankrike är båten segelklar igen och nästa sommar skall han ge sig iväg mot Spanien, men inte utan problem. Han vågar helt enkelt inte kasta loss! Han beskriver väl sin rädsla och det motstånd han kände för att ge sig ut på Biscaya igen! Han skjuter ideligen upp avfärden, hela tiden i väntan på en bättre väderprognos! När han slutligen tvingar sig iväg, i total stiltje, berättar han hur han nästan drabbas av panik när vinden, en god bris, väl kommer! Det är inte utan att jag förstår honom. De flesta hade nog aldrig kastat loss igen, utan sålt båten och köpte ett torp, långt inne i skogen efter en sådan upplevelse!

Så småningom kommer han i alla fall ner längs Portugals atlantkust och i Algarve vill det sig inte bättre än att han blir påseglad, rakt i sidan av en stor Nauticat 44 motorseglare! Hans Moody tar in vatten och är nära att sjunka och det är med ett nödrop han får henne in i Lagos hamn och upp på land!

Nauticaten ensamseglades av en stupfull och gravt alkoholiserad islänning, som av skicket av båten att döma mest hade betett sig som om han körde radiobil på Gröna Lund och studsat runt mellan hamnpirar och andra båtar längs Europas kuster. Det finns knappt en kvadratcentimeter av bordläggningen som är fri från repor och hack. Mantåg, bogspröt, pulpits, ja allt är snett, vint eller krökt på båten.

Islänningen hade naturligtvis ingen försäkring, och med myndigheternas hjälp lyckas australiensaren få hans Nauticat belagd med kvarstad. För att täcka skadorna han åsamkat tvingas islänningen slutligen att försöka sälja sin båt och australiensaren lånar pengar från höger och vänster och lägger själv ett skambud på 40.000 euro, skadorna på hans egen båt inräknade.

Nu jobbar australiensarna på sina bägge båtar, Moodyn skall han sälja till våren och när han fått ordning på den skamfilade Nauticaten, plastat alla skador, lackat om skrovet, rätat ut böjda bogspröt och dävertar och fått henne i ordning skall han fortsätta sin resa, då med en båt som sannolikt har ett värde på 1,5 – 2 miljoner svenska kronor!

Tyvärr missade vi att ta bilder på båtarna.

1 view0 comments
bottom of page