top of page
Search
  • Writer's pictureGunnar

Femö, Danmark. 22 - 27 juni. Stormig midsommar ...


... och vi sjunger ”Stor-Stina satt på gärdsgår´n och sket”.

När kulingen bedarrat ger vi oss iväg igen, i en vind som är så svag att det inte ens är lönt att tänka tanken på hissade segel. Vi spenderar natten i den ganska söta lilla staden Stubbeköbing. Nästa dag blåser det friskt igen – stick i stäv! För motor går vi vidare till den lilla ön Femö och upplever en unik kväll – solsken och shorts! Men säg den glädje som varar. Nästa morgon vaknar vi igen av vindens tjut i riggen och ser hur de grå molnen hopar sig. I över fyra dygn ligger vi sedan förtöjda med dubblerade linor medan vindstyrkan hela tiden ligger över 20 m/s, långa perioder t.o.m 25 m/s. Allt medan regnskurarna smattrar mot rutorna. Ungarna visar upp ett otroligt tålamod, slåss nästan inte alls, spelar kort, ritar och bakar godsaker. (Inga frivilliga till offeraltaret än, alltså…)

På självaste midsommarafton kulminerar ovädret. Vinden tjuter, de grå molnen far med racerfart över oss, regnskurarna öser ned och Eilean kränger och rycker i tamparna. Men är det midsommar så är det! Vi tar oss upp till öns handelsbod och bjuder sedan in det likaså inblåsta engelska paret Sue och Paddy Carr från ”Blue Heeler” på midsommarsupé.

I Eileans salong kurar vi gott i värmen och äter sill och nubbe, helstekt ”oxfilé” (citationstecken, då danskarnas uppfattning om vad som är oxfilé skiljer sig en del från vår. Snarare är det en seg ryggbit från något självdött ök…) respektive morotsbiffar till veggisarna, samt bananmousse som dessert. Dock försöker sig ingen av oss på en översättning av nubbevisans text.

Sue och Paddy är ett oerhört trevligt par som långseglat mycket och långt. De är nu är på väg till Östersjön i sin lilla ketch. Vi utbyter våra tips om hamnar och sevärdheter i Sverige och Baltikum mot deras erfarenheter av Spanien, Portugal och Atlantöarna. Vi diskuterar ekonomi, social nedrustning och utbildningsväsende i respektive länder, samt vådan (när det gäller matlagning ombord) av att ha barn som är vegetarianer. Tack och lov att Maja och Erik inte är veganer, i alla fall!


16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page