top of page
Search

Helt kort, hur gick det för de andra?

  • Writer: Gunnar
    Gunnar
  • May 25, 2005
  • 3 min read

Aurora, med hollmännen Udo och Ingeborg samt barnen Inta, Malin och Aina kom hem till Kristiansand i Norge i juli. När vi skildes åt i Tanger vände de tillbaka och återvände till Olhaõ där de stannade till april då Ingeborg och barnen tog flyget hem. Planen var att Udo och en god vän skulle segla upp Aurora, först till England, sedan till Holland där familjen åter skulle ansluta.

Så, i slutet på april kastar Aurora loss från Olhaõ med sikte på Plymouth, 1300 sjömil längre bort. De går långt västerut i förhoppning att undgå ”nortadan” , den hårda nordvind som mestadels blåser längs Portugals kust. Jag låter Udo berätta med egna ord:

Så småningom går de in i Bayona då vädret skall försämras. Där vilar de ut och låter ovädret passera för att sedan fortsätta norrut över Biscaya. Men kort efteråt råkar de ut för hårt väder igen och upptäcker till sin förskräckelse att röstjärnet till styrbords undervant har lossat och däcket hade spruckit längs en sträcka på 30 cm. Så de får uppsöka en nödhamn, Camariñas i Galicien och med hjälp av några andra seglare få skadan lagad. Därefter får de en fin segling över Biscaya till Bretagne och vidare hem längst kusten. Nu är Aurora utbjuden till försäljning (helt enligt ursprungsplanerna) och familjen har återvänt till vardagslivet.


Philos, med Andy och Kerrie ombord kom ju till sist till Kanarieörna – tredje gången gillt! Första gången vände de då vinden uteblev, andra gången slogs de omkull i en storm utanför Saõ Vicente men tredje gången kom de fram. Men inte utan problem! De drabbades av ett långvarigt stiltjebälte, körde slut på all diesel och blev tvungna att ransonera både vatten och mat! På Kanarieöarna tillbringade de vintern, en inte helt positiv upplevelse. Kanarieöarna visade sig vara blåsigt och ostadigt och att segla runt öarna i sakta mak som de räknat med att göra visade sig vara besvärligt. Ankarplatserna visade sig också vara onjutbara med mycket dyning och ett ständigt rullande. Så efter en tid gav de upp och lade sig i marinan vid San Sebastian på Gomera och väntade ut stadigare vårväder. Från Kanarieörna seglade de hem till Cornwall via Azorerna och anlöpte England i juli. Väl hemma i Falmouth omsatte de planerna de tänkt ut under vintern och sålde sitt hus! De packade in allt bohag i Philos, satte kursen norrut till västra Skottland där de nu har köpt ett stycke mark i Lochgilphead och kommer snart att börja bygga ett hus. Vi ser fram emot att snart åka och hälsa på dem.


Budlup, med Hans och Monika ombord har också kommit till Kanarieöarna. Där har de lämnat Budlup över vintern, rest hem till Schweiz och avslutar sina sista affärer och band med hemlandet. Sedan bär det av vidare till Cap Verdeöarna och över till Brasilien.


Destiny, med Hang och Bengt ombord har kommit till Turkiet där det övervintrar i en marina. I vår bär det av vidare österut, kanske ner Röda Havet och vidare mot Asien.


Juliette, med Inger och Bengt ombord är tryggt hemma i Marstrand. De seglade in i Medelhavet förra vintern och övervintrade i Tunisien. Sedan vände de åter och tog sig hem via Azorerna.


Sjömil, meter och litrar. Litet fakta.

Total tillryggalagd distans under resan: 6352 sjömil

Därav för motor (inklusive Frankrikes och Hollands kanaler): ca 3500 sjömil

Antal dagar Hundudden 2/6 2004 – Hundudden 14/10 2005: 498 dagar

Snittdistans per dygn: 12,75 sjömil

Total dieselförbrukning (inkl. uppvärmning och batteriladdning): 4 235 liter

Längsta distans non-stop (över Biscaya) :393 sjömil

Högsta uppnådda punkt över havet (Balesmes-tunneln, Frankrike): 340 m

Djupaste överseglade vatten (utanför kontinentalsockeln, Biscaya): 3900 m

Grundaste överseglade vatten (flertal ställen i Frankrikes kanaler): 1,5 m

Högsta loggade fart för segel (genom vatten, Cabo Ortegal, Galicien): 9,2 knop

Högsta fart över grund (för motor, Alderney race): 13,5 knop

Högsta uppmätta vindstyrka till sjöss (Cabo Ortegal i Galicien): 25 m/s

Högsta uppmätta vindstyrka i hamn (Sanxenxo i Galicien): 36,5 m/s

Störta tidvattensdifferens (Jersey augusti 2005): 11,4 m

Lägsta lufttemperatur (natt på Guadianafloden i februari 2005) : +2,6

Högsta lufttemperatur (Marnefloden i juni 2005): +39

Lägsta vattentemperatur (Guadianafloden i februari 2005): +6

Högsta vattentemperatur (Marnes kanalsystem): +27

Dyraste hamnavgift (Valencia, Spanien): 44€ /dygn

 
 
 

Comments


bottom of page