top of page
Search
  • Sanna

I sidenvävarnas stad. 22/5 – 24/5

Det är svårt att riktigt säga vad vi hade förväntat oss av Lyon, men konstigt nog var förväntningarna rätt lågt ställda hos oss båda. Vad hade vi väl hört om Lyon? Inte mycket, mer än att detta är Frankrikes tredje stad och att det är en stor industristad, varifrån en mängd kända franska företag har sitt ursprung. Inte visste vi mycket om stadens stolta historia som rik handelsstad och som Europas främsta silkesproducent. Inte hade vi hört talas om de berömda marionettdockorna, eller om Lyons ”traboules”?

Det första vi förvånades över, när vi närmade oss staden, var hur väldigt kuperad staden är. Staden klättrar brant uppför Saônes stränder och strax ser vi den i folkmun s k ”Elefanten” som tornar högt över våra huvuden. Elefanten är en 1800-tals katedral, Notre Dame de Fourvière, som med en gnutta fantasi ser ut som en upp-och-nervänd elefant.

Vi blir glatt överraskade av vår första glimt av staden och börjar spana efter en lämplig kaj att lägga till vid. Enligt utsago ska detta vara vid Quai Marechal Joffre, på den östra sidan. Egendomligt nog finns inga anordningar för fritidsbåtar här, trots att alla kanalfarare som färdas till och från Medelhavet och som inte går Canal Midi, passerar här. Men här finns en bra kaj mitt i staden, nära till allt och helt gratis. Vi förtöjer alltså på den halvö (eller nästan-ö, som det heter på franska) som bildas precis innan Saône flyter ihop med Rhône, där stadens affärsgator och officiella byggnader ligger. Detta är Lyons centrum. Här är de flesta husen byggda under 1700- och 1800-talen. På kajen ser vi en del av det ibland rätt färgstarka, men aldrig störande, folkliv staden bjuder. Förutom de vanliga flanörerna var det sjungande och spelande ungdomar och exakt klockan nio kom denne man för att gymnastisera någon timme bredvid vår båt.

Inte mindre än elva broar förbinder denna halvö med västra stranden. På höjderna här fanns ursprunget till denna stad, Lugdunum, en romersk veterankoloni som grundades 43 f Kr, som sedan blev huvudstad i provinsen Gallien.

Sedan dess har staden blomstrat och växt som handelsstad

På andra sidan leder nio broar över Rhône till den modernare, östra delen av staden.

Det är framför allt i det gamla Lyon bjuder på den stora överraskningen. Gamla Lyon består egentligen av tre byar som trängts ihop vid foten av berget Fourvière, St–Jean, St-Georges och St-Paul. Smala, smala gator vindlar sig längs sluttningen och vackra, gamla 14-, 15- och 1600-talshus trängs i olika nivåer längs floden, där man kan hitta de märkligaste små affärer och ännu märkligare små muséer som visar upp små, obskyra samlingar. Här hittade vi t ex ”Automat-muséet”.

På gatorna här kan man verkligen hitta ”den rätta, franska atmosfären” på en liten uteservering med rödrutiga dukar på borden.

Ett annat spännande område är La Croix-Rousse, de gamla silkesvävar-distriktet. Sidenproduktionen här var Europas största sedan 1500-talet och var ända till 1950-talet Lyons huvudindustri. Idag livnär sig dock bara ett 20-tal människor, men nuförtiden med hjälp av superdatoriserade höghastighets-vävstolar. Dessa små företag förser Frankrikes (och en hel del av övriga Europas) slott och herresäten med möbelsiden, en mindre del går till modeindustrin.

Här kan man också gå på ”traboules-jakt”, d v s gå på upptacksfärd i de många övertäckta gränder och tunnlar som genomkorsar dessa kvarter. De byggdes ursprungligen för att skydda det känsliga och dyrbara silket från väder och vind när det transporterades från en tillverkningsprocess till nästa. De är dolda bakom portar och är omöjliga att särskilja från vanliga husdörrar och har under århundradena också tjänstgjort som ovärderliga flyktvägar för den lyonesiska historiens alla rättvisekämpar, motståndsmän/kvinnor samt för vanliga, simpla skurkar. Turistbyrån är hygglig nog att tillhandahålla kartor som visar var man kan hitta dessa tunnlar, men det var ändå inte lätt att hitta dem.

En del av den stora glädjen med att resa är ju dessa överraskningar man snubblar på, vare sig det nu beror på den egna okunskapen eller inte. Lyon är som sagt en sådan, och hur trevligt är det då inte att bara gå omkring och låta sig överraskats? Missa inte denna stad om du är i närheten!

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page