top of page
Search
  • Writer's pictureGunnar

Mot Frankrike. 25 – 28 juli. Engelska kanalen är på gott humör!

Äntligen får vi segla ordentligt. Under några dagar med frisk nordanvind och solsken avverkar vi snabbt resten av Holland samt Belgien och kommer till Frankrike. Vi går endast in i Scheveningen för att sova, hamnar som fjärde båt från land och utan att ens sätta foten på kajen sticker vi redan vid 6-tiden nästa dag för att göra det långa klivet förbi Hoek van Holland och den besvärliga fartygstrafiken utanför Rotterdam, Europort och Antwerpen. Nästa anhalt blev Belgiska Blankenberge, där vi glider in med ytterst lite under kölen straxt efter lågvatten. Blankenberge kan väl snarast liknas vid ett ’Tensta-Sur-Mer’, rader med gigantiska lägenhetshotell längs playan – nu vet vi vad belgarna gör på semestern! Marinan var stor, men ändå smetfull och vi hade bekymmer med att finna plats tills hamnkaptenen resolut flyttade på en mindre holländare och vi lyckades kila in oss. På rekommendation av Christer och Margareta på s/y Helga från Hundudden, som ligger ett par dagar före oss, åt vi billigt och gott på klubbhusets lilla restaurang. Blankenberge har en annan attraktion – billig diesel.

Jättebra att få regelbundna sms-rapporter om läget från Helga. Sannas anm)

Här säljer man skattebefriad och rödfärgad diesel för 49 cent/l. Så vi passade på att fylla upp till bredden, då Frankrike endast erbjuder dyr högskattad diesel. Det har varit mycket motorgång, så vi fick in hela 380 liter efter förra tankningen i Stubbeköbing/Danmark.


Sedan for vi vidare, i säsongens hittills bästa segling, solskensslör i vind som så småningom blev runt 12 m/s och med farter långt över 8 knop – i shorts!

Mot kvällen far vi in i vår första franska hamn, det oinspirerande och fula Dunkerque. Inte heller här sätter vi en fot i land, utan går omedelbart på morgonen efter. Vinden har avtagit och vi motorseglar större delen av dagen, förbi Calais och Cap Gris-Nez där de magnifika kalkstensklipporna skjuter i höjden och landskapet påtagligt ändrar karaktär. För första gången är landskapet inte längre platt sedan vi lämnat Sverige och det känns faktiskt rätt trevligt att få se nya vyer. När vi förtöjer på kvällen och går iland i Boulogne-Sur-Mer känner vi att vi kommit till Frankrike på riktigt. Vi promenerar upp till den gamla, muromgärdade och välbevarade medeltidsstaden och märker att vi faktiskt är långt hemifrån. Vi firar med en sen middag på en uteservering, och resans första moules marinière. Det är varmt och skönt trots shorts och mörker!


3 views0 comments
bottom of page