top of page
Search
  • Writer's pictureGunnar

Svärmor Viveka med Ralf anländer och Gunnar finner sig i rollen som ”Shopping-råtte-samordnare”.

Slutligen var det då dags för Dagen-S, den 11 november. S som i svärmor! Nu randas tre intensiva dagar! Välförsedda med mutor i form av mängder med Kalles Kaviar, Falu Rågrut, böcker och annat smått och gott från hemlandet anlände de ombord och installerar sig. Dag ett, av de två hela dagar de hade till godo, skulle ägnas åt Shopping - shopping med stort S. Min tanke hade varit att Sanna och Viveka med plastkorten i näven skulle finkamma Lissabons shoppinggator i lugn och ro, utan ett släptåg av suckande män i ett nära-döden-tillstånd. Istället skulle Ralf och jag kunna ägna oss åt mer förfinade sysslor, exempelvis att med varsin öl sitta på en uteservering och betrakta och kommentera förbipasserande Lissabönor.

📷

Men den största Shoppingråttan av alla visade sig vara den helt otippade Ralf! Han hade anlänt till Portugal med föresatsen att skaffa sig en komplett outfit – kavaj, byxor, väst, skjorta, slips, strumpor, ja jag undrar om inte t.o.m ett par kallingar slank med av bara farten! Bye bye beer!

Min roll blev istället Samordnarens. Zapp – där försvann Ralf in i närmaste herrekiperingsaffär, och – zipp – Sanna och Viveka dyker in i en skoaffär lite längre bort. De rusar ut igen, för att omedelbart försvinna – voff – in i solglasögonshoppen två portar längre bort, -whoosh- Ralf dyker upp igen, rusar förbi, för att omedelbart sladda in bakom ett skyltfönster med kavajer, vroom – var inte det där min hustru och svärmor som virvlade förbi? Som Samordnare fann jag en uppgift i att långsamt och väl synlig promenera fram mitt i shoppinggatan, en slags fyr för Shoppingråttorna att pejla in på i detta stormande hav av rykande plastkort. Så när det blev dags för truppernas sammankallande och ”vad-tycker-du-” eller ”matchar-skorna-slipsen-diskussioner” kunde jag ange bäring och distans för senaste observation av eventuellt saknade Råttor. Möjligen skulle min uppgift ha underlättats av ett standar eller en svensk fana hållen högt och väl synlig över myllret av omgivande shoppingsystrar och –bröder. I ett Chaplin-artat tempo klarades Lissabons shoppinggator av på några timmar och endast ett par ohyggligt exklusiva solglarror till Sanna (mycket uppskattad förskotts-julklapp från mamsen och Ralf, Sannas anm) passerade Team Shoppings kritiska granskning. Efter en kort blod-mot-vin-transfusion och en näringsintag av grillade sardiner, haffades det en taxi med ordern: ”To Amoreiras Shopping Center, fast! We´ll cover the speeding tickets, go, go, GO!”

I halsbrytande fart genom Lissabons trånga gator far vi till detta tempel av glas och betong med inte mindre än 300 affärer. Oändliga rulltrappor, smäktande julmusik och en vintergata av glittrande skyltfönster – alla Shoppingråttors Nirvana!

Nu går det undan! Med endast ett par nya skor till Viveka och med en kvarlämnad doft av bränt gummi och arkaderna ännu ringande från det bortdöende ekot av skosulors tjut kastar vi oss på nytt iväg med taxi och tåg tillbaka ut mot Cascais. Goda råd är nu dyra, ännu är Ralf

o-ekiperad och Cascais shopping är sista möjligheten!

Prisa Herren! I en liten chic herrekiperingsboutique i Cascais, den allra första – och sista - anhalten av vår ”Grand Lisboa Shopping Tour 2004” fanns den! Den perfekta kombinationen av sand-kanel-färgade byxor och kavaj, med matchande accessoarer – och Ralf är en mycket nöjd man! Det var ett mycket utmattat gäng som stapplade ombord på kvällen!

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page